Giresun
İstanbul
Ankara
    Son Dakika    Gazete Manşetleri    İletişim    Reklam
  Üye Girişi Üye Ol
sisdagigazetesi
GÜNCEL SİYASET KULİS SİSDAĞI EĞİTİM SAĞLIK TURİZM EKONOMİ KÜLTÜR-SANAT SPOR MAGAZİN
Ana Sayfaya Dön  

Yitik Kent Çanakçı.

Şaban Kutlu 11 Eylül 2011 Pazar , 4:35: tarihinde yazdı.
Görele’nin hemen çıkışından içeriye doğru uzanan pek de düzgün olmayan bir asfalt yolu takip ettiğinizde belki de hayatınızın bu anına kadar hiç rastlamadığınız bir güzellikle doğa ile karşılacaksınız.

Giresun ilinin bir ilçesi olmasına rağmen hep yalnızlık yaşamış, bir o kadarda untulmuşluğun hüznünü taşımış Çanakçı. Sahilden onyedi kilometre içeriye girince hiç bitmeyecek gibi sandıgınız yılan gibi kıvrılan yol boyunca yeşillikler arasından süzülür varırsınız Çanakçı’ya.

Bazen fındık bahçeleri arasından, bazen yemyeşil çay bahçelerinin ortasından bazen de bir ırmağın hırçın sularının birbiriyle yarıştığı dar vadilerin yamaçlarında zorla tutunmuş ağaçların gölgesinden geçer gider yolunuz. Bazen de üzerinize doğru sarkan, olanca güzelliğiyle olgunlaşmış böğürtlen çileklerini uzanıp almak istersiniz. Yol boyu ilerledikce merakınız artar, tertemiz bir hava ile yüzünüze vuran rüzgar uzaktan duyulan kuş sesleri ile size ‘’hoş geldiniz’’ der.

Yukarıda ki satırlar ‘’Geçmişten Günümüze Her Yönüyle Yitik Kent Çanakçı’’ isimli çalışmanın ilk satırlarını oluşturmakta.

Çanakçı’yı yakından inceleyen, ziyaret eden herkes bu terkedilmişliğin izleriyle beraber bir mahsunluk duyar Çanakçı’ya veda ederken.

Gösterişten uzak gelişigüzel dizilmiş şose taşların üzerinde yürürken ufacık bir Anadolu kasabasının geçmişe duyduğu özlemi hissedersiniz bir bakıma. Bazen şenlenir sığmaz olur o daracık sokaklara insanlar. Bazen çoçuklar yaşlısı genci hep beraber bir dondurma molası verir tahta kazanların başında, bir harman ertesi. Bazen de bir helvacının keserinin sesini duyarsınız ‘’Ağa buyur buyur’’diye çığırtkanlığıyla, bir fırının önünde.

Kimi zamanda ise bir yalnızlık çöker Çanakçının o köhne sahipsiz kalmış, gurbete çıkmış insanlarının çok erken vedalaştığı pençereleri kapatılmış evlerinin üzerine. Yapayalnız geçmişin izlerini aradığınız ve kendinizi biran yalnız hissettiğiniz anda bir köşede öylece mahsun o saf ve hazır cevap haliyle Gavruk çıkar karşınıza.

Biranda yüzünüzde gülücükler açar, sevinirsiniz.
O daracık şose sokaklar aslında Gavruk’un dünyasına açılan uzun bir yoldur bir bakıma. Onunla beraber başka bir dünyaya yolculuk eder, onunla beraber bir başka sevinç yaşarsınız. Bir anda herşeyi unutursunuz. Onunla beraber hayal dahi edemeyeceğiniz çok uzun bir yolculuğa çıkarsınız Çanakçı’ın daracık kısa sokaklarında.

Giresun gibi Çanakçı’da unutulmuş, unutturulmuş. Cumhuriyete en çok şeyini veren bir ilin ilçesi olarak değil hep gurbete çıkan insanların solmuş zarflarla yolladığı hasret mektuplarıyla anılmış Çanakçı. Çok değerli insanlar yetiştirmiş olmasına rağmen bir türlü istediği çıkışı yapamamış Çanakçı.

Çanakçı Vadisinin hemen son bulduğu noktada on kilometre ileride Türkiye’nin belkide en hareketli Turizm trafiği yaşanmasına rağmen Çanakçı Vadisinin çıkış noktası oladığından ne yazık ki bundan bir fayda görememiş Çanakçı. Erzurum -Erzincan hattından, sahilden Gümüşhane yolundan ve İç Anadolu’dan Karadenize, Sümela’ya, Uzungöl’e, Fırtına Deresi’ne, Hamsi Köy’e, Maçka’ya, Ziğana’ya kısacası bölgenin tüm turizm gelirinden, bir çok doğal ve tarihi güzellikleri olmasına rağmen tek bir gelir kaynağı oluşturamamış Çanakçı.

Çanakçı, Şadı Klisesiyle, Tarihi Gırlak Madenleriyle, Kuşdili Şenlikleriyle, Benzersiz Kemer Köprüleriyle, birbirinden güzel yöresel elişi ürünleri ile bölge turizminden bir tek getiri elde edememiş. Geçmiş tarihte bulunduğu çoğrafi konum özelliğiyle bir çok göç hareketlerinin yönünü tayin etmiş, günümüzde de bu yerleşimcilerin kültürel motiflerini bu zamana kadar korumayı başarmış olmalarına karşılık, Çanakçı Vadisi ile ilğili olarak herhengi bir kültürel, tarihi ve folklorik tanıtım çalışmasının olmadığını görmekteyiz.

Çok yakınımızda yaşanan İç Anadolu Bölgesinden Doğu Karadeniz sahillerine uzanan turizm hareketinde her beş turistten birinin dikkatini Çanakçı Vadisine çekmeyi başardığımız gün Çanakçı Vadisinin kurtuluş günüdür.

Bununla beraber yöre insanının bölgeden elde ettiği gelirini başta büyük şehirlere olmak üzere yatırıma dönüştürdüklerini görmekteyiz. Aslında yatırım bekleyen Çanakçı’dır. Hem insanını hem de peşinden binbir emekle kazandığını da büyük şehirlere yollayan Çanakçı insanı bölgedeki turizm ve doğal güzelliklerin yatırıma dönüşeceğini bilmelerine rağmen bu konuda ki girişimlerin hep başarısızlıkla sonuçlandığına şahit olmuşlar.

Son yıllarda Çanakçı Vadisinde kurulan Kalkınma Kooperatiflerinin büyük şehirlerde yaşayan Çanakçı insanından daha fazla idaallere sahip olan genç insanların olduğunun en büyük örneğidir. Bir benzin istasyonu dahi olmayan ve deposunu doldurmak için Görele’ye bağımlı kalan Çanakçı, her seferinde kendi yaşadığı bölgeyi sadece yaz tatilinde lüks arabalara uygun olmadığını görerek feryat eden Çanakçı gurbetçileri belki de her şeyi yöre insanından bekliyorlar. Sivil toplum kuruluşlarının değil kamuoyu oluşturmak kendi sorunlarına dahi çözüm bulmakta zorlandıklarını görmekteyiz.

Çanakçı ilk kez ilçe olduğundan beri idealist, genç, çalışkan ve girişimci bir kaymakam tarafından yönetilmektedir. AB Hibe Projelerinin düzenlenmesi amacıyla Giresun Valiliğince oluşturulan komisyonda görev alan iki kaymakamdan biri olmasıda bölge için ayrı bir şanstır.

Çanakçı Toplum Merkezi Projesi, Karabörk Engelli Eğitim Merkezi ve son olarak uygulamaya alınan Özel Güvenlik Eğitim Projesi ilçe insanının bir an önce meslek sahibi olmasına yönelik çok önemli çalışmalardır. Üstelik bu proje Türkiye’de ikinci kez bir ilçede uygulanmaktadır.

Kısacası Çanakçı’nın tanıtılmaya ve dünyaya açılmaya ihtiyacı var. İşte günümüze kadar gelen bölgede ki yol sorunun, yatırımların olmayışının ve halen devam eden göçün arkasında bunun olduğunu görmeli, bir an önce elele vererek daha güzel yaşanabilir bir Çanakçı için elele vermeliyiz..
Onun İçindir ki biz üzerinde Çanakçı’nın tanıtımına katkıda bulunacağına inandığımız esere ‘’Yitik Kent Çanakçı’’demeyi uyğun gördük. İnşallah aydınlağa çıkar, tanınır tanıtılır gelecek günler için güzel bir başlanğıç olur.

Herkese hayırlı olması dileğiyle.
Sonsuz sevgi ve sayğılarımla.

Şaban Kutlu
Saban_kutlu_1963@hotmail.com
  Bu haber toplam 3546 defa okunmuştur.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
 
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.


Bu Yazıya Yorum yapılmamış ilk yorum yazan siz olun!

  
Bu yazıyı paylaşın:
 
Untitled Document
 
 
 
 
 
OKU DİYE BAŞLAR KELAMI KADİM - Adem Güney. OZAN GEZGİNİ
OKU DİYE BAŞLAR KELAMI KADİM
Mavi Alay; Haram Topraklar. - Şaban Kutlu
Mavi Alay; Haram Topraklar.
İSLAM DÜNYASI ARTIK KENDİNE GELMELİ - Evren Orkun Şen
İSLAM DÜNYASI ARTIK KENDİNE GELMELİ
Kaz Dağları Milli Parkında Keyfi Uygulama - Şeref Sinir
Kaz Dağları Milli Parkında Keyfi Uygulama
HIZLI KARAR VERMEK VE UYGULAMAK - Tevfik Kara
HIZLI KARAR VERMEK VE UYGULAMAK
BİLGİ KİRLİLİĞİ YATIRIMA ENGEL Mİ … - Kamil Patan
BİLGİ KİRLİLİĞİ YATIRIMA ENGEL Mİ …
Attar ne yaptı? - Ahmet Ceylan
Attar ne yaptı?
İnsanı Tanımak - Sıla Zeynep Alaşalvar
İnsanı Tanımak
7k medya
 
 
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
GİRESUN SAĞRAK GÖLDEN GELEN VEFA
GİRESUN SAĞRAK GÖLDEN GELEN VEFA
Bundan 25 yıl önce Atalarımızın Orta Asya’dan getirdiği ve yüzyıllarc
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy.
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy.
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy,İstanbul’da şehrin kasvetinden
Kalaycılık Mesleğide  Tarih Oluyor
Kalaycılık Mesleğide Tarih Oluyor
Tarihin en eski el sanatlarından biri olan kalaycılık, günümüzde yok olmaya
 
GEL DE YAZMA - 19.12.2014 11:55:18 Azmi Gülsoy
GEL DE YAZMA
VADİDE İKİ HESAP,Sinan Güvendi. - 24.5.2016 11:43:56 Misafir Kalemler
VADİDE İKİ HESAP,Sinan Güvendi.